Vyčarujte si obývačku ako od dizajnéra

Viete, aké farby sa spolu hodia? Máte presnú predstavu o sedacej súprave a doplnkoch? Bravo, máte zrejme “oko dizajnéra¨. Ak je pre vás kombinovanie farieb viac trápením ako potešením, v nasledujúcich riadkoch vám prinášame jednoduchý ťahák, ktorý vám zariaďovanie obývačky uľahčí.

Začnite sedačkou

Pri zariaďovaní obývačky odporúčajú interiéroví dizajnéri začať s výberom sedačky. Ide o ústredný prvok miestnosti, na ktorý sa sústredí najväčšia pozornosť. Ak si vyberiete farbu a vzor sedacej súpravy, oveľa ľahšie k nej doladíte zvyšok obývačky, než keby začnete napr. od koberca. K sedačke potom zvoľte farbu stien, podlahy, závesov a ostatných kusov nábytku.

Pri výbere farieb zohráva dôležitú úlohu aj to, ako v obývačke trávite čas. Pokiaľ ju využívate najmä na relax a odpočinok, vyberajte zemité farby, ktoré majú schopnosť upokojiť a harmonizovať. Ak chcete dodať miestnosti pulzujúcu energiu a život, potom sa pohrajte so žltou, červenou alebo oranžovou.

Pravidlo 60:30:10

Že ste o ňom ešte nepočuli? Týmto pravidlom sa s obľubou riadia interiéroví dizajnéri po celom svete. Ide o pomôcku, ktorá má uľahčiť tvorbu farebnej schémy pri dekorovaní miestnosti. 60% priestoru by tak mala tvoriť primárna farba, 30% iný farebný odtieň a zvyšných 10% doladíte doplnkovou farbou. Čiže optimálne je ladiť obývačku maximálne do 3 farieb.

Nositeľmi dominantnej farby sú spravidla steny, koberce a podlaha, ktoré ukotvujú farebnú kompozíciu celej miestnosti. Pri sedacej súprave si môžete vybrať, či ísť do primárnej alebo sekundárnej farby. V prípade primárnej farby by tak stena, podlaha a sedačka boli zladené v jednom odtieni.

Moderná sedačka INFINITY v béžovom prevedení

Moderná sedačka INFINITY v béžovom prevedení

Výber primárnej farby záleží hlavne od 2 kritérií - svetlo a veľkosť obývačky. Pri malej obývačke ideme do svetlejších farieb, ktoré ju opticky zväčšia. Pri veľkej obývačke si môžeme dovoliť aj tmavšie odtiene, je však dôležité, aby mala miestnosť dostatok slnečného svetla počas celého dňa.

Sedačka v sekundárnej farbe

Sekundárna farba tvorí 30% celkového priestoru. Jej úlohou je podporiť dominantnú farbu a preto by sa mala od nej výrazne odlišovať. Ak by sme teda sedačku ladili do sekundárnej farby, mal by to byť kontrastný prvok, ktorý na seba strhne všetku pozornosť. Dominantou obývačky v jemných odtieňoch by tak bola tmavo sivá, antracitová, modrá alebo výrazne červená sedacia súprava.

Sedacia súprava EASY v tvare U v ohnivo červenej farbe

Sedacia súprava EASY v tvare U v ohnivo červenej farbe

Zvyšných 10% patrí doplnkovej farbe, ktorá oživí celú miestnosť. Do tejto farby môžete zahaliť dekoračné vankúšiky, deky, obrazy, lampy alebo sviečky.

Stále netušíte, aká sedacia súprava je pre vás ideálna? Nevadí, obráťte sa na nás. Navštívte nás v niektorej z našich predajní v Bratislave alebo Trnave a naši predajcovia vám s výberom sedačky radi pomôžu.