Otoman, diván a pohovka: Ďalšie možnosti sedenia

Vedeli ste, že obývačku môžete okrem klasickej sedačky doplniť aj iným sedacím nábytkom? Získate tak extra miesto na sedenie a ľahko usadíte aj väčšiu návštevu. Otoman, diván alebo pohovka. Dokážete ich rozoznať?

Otoman ako miesto pre relax

Ten pocit, keď sa po náročnom dni natiahnete na gauč a pozriete si dobrý seriál alebo film. A presne na to vám otoman výborne poslúži.

Pomenovanie "otoman" pochádza z čias Osmanskej ríše a boli to práve Turci, ktorí priniesli do Európy tento typ sedenia, resp. ležania. Otoman predstavuje nízku pohovku bez operadiel, ktorá je vyvýšená v mieste pod hlavou. Môže ísť o samostatne stojací kus nábytku, v súčasnosti je však veľmi obľúbený ako súčasť rohovej sedačky alebo sedačky do tvaru U. Poskytne dostatok miesta na sedenie i ležanie a ďalšou výhodou je skrytý úložný priestor, ktorým si moderné otomany už bežne vybavené. 

Štýlový diván

Ak chcete vo vašej obývačke niečo skutočne originálne s nádychom luxusu, vyskúšajte diván. Tento kus nábytku kedysi slúžil ako denná posteľ a dnes si opäť nachádza svoje miesto v interiérovom dizajne. Zatiaľ čo v našich končinách uprednostňujeme klasické sedačky, v zahraničí sa diván teší čoraz väčšej obľube. 

Diván má spravidla tvar dlhej nízkej pohovky, ktorá je ukončená vankúšmi slúžiacimi ako opierka hlavy. Súčasťou tohto druhu sedačky môže byť aj elegantne tvarované operadlo. Názov pochádza z perzštiny a pôvodne išlo o turecké odpočívadlo. 

Pohovka poslúži na odpočinok

Pojmami pohovka a sedačka sa zvykne označovať ten istý kus nábytku. V skutočnosti je však medzi nimi podstatný rozdiel. 

Výraz pohovka pochádza z francúzskeho coucher, čo v preklade znamená ležať alebo lôžko. A presne na tento účel sa pohovka kedysi využívala, a to najmä v časoch Viktoriánskej éry. Oproti klasickej sedačke je menšia, dizajnovo strohejšia, nemá operadlá rúk a zmestia sa na ňu maximálne dvaja ľudia. Pohovky sa hodia do kancelárií, čakární alebo priestranných chodieb.