Nájdite vhodné miesto pre vašu sedačku

Ak zariaďujete obývačku, zvyčajne sa to začína výberom sedacej súpravy. Sedačka je najobľúbenejší a tiež najvyužívanejší kus nábytku a ústredný bod obývačky. Od umiestnenia sedačky sa odvíja zariadenie celej miestnosti.

Dobré uloženie sedacej súpravy je rozhodujúce pre celkové zladenie priestoru, harmóniudokonalý dizajn. Len tak môže vaša nová sedačka plniť správne svoju praktickú i estetickú funkciu. V niektorých interiéroch je miesto pre gauč už dopredu jasné, ale niekedy to až také ľahké nie je a treba nad celkovým rozložením nábytku viac popremýšľať. Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu nájsť optimálne miesto pre vašu sedaciu súpravu.

Rozdeľte priestor 

V menších miestnostiach sa sedacia súprava zvykne umiestniť pri stenu. Ak máte veľký priestor, nechajte ho vyniknúť! Chrbát sedačky vám poslúži na optické oddelenie jednotlivých zón. Na tento účel sa hodia najmä sedačky jednoduchých tvarov s čistými líniami. Dôležitý je aj výber farby. Zvoľte sedaciu súpravu v decentných odtieňoch bielej, pieskovej alebo svetlo sivej a získate tak vzdušný priestor plný svetla.

sedačky MILENIUM

Harmónia a rovnováha

Keď zariaďujete obývačku, konečný výsledok by mal tvoriť jeden harmonický celok. Pri usporiadaní nábytku myslite na rovnováhu. Ak na jednu stranu umiestnite príliš veľa opticky ťažkých vecí, celý priestor tak pôsobí nevyvážene. Sedačka predstavuje veľký kus nábytku, preto sa na vyrovnanie miestnosti odporúča umiestniť oproti nej dve kreslá alebo rovno ďalšiu pohovku. Ak kvôli priestoru musí byť sedačka pri stene, nechajte medzi nimi aspoň malý priestor. Uvidíte, ako taký detail môže dodať vzduch celej miestnosti. 

Vzdialenosť sedačky od televízie

Kde nájdeme sedaciu súpravu vo väčšine domácností? Odpoveď je jednoduchá - oproti televízoru. Je to už akýmsi zvykom, že novú sedaciu súpravu nevyberáme len za účelom domáceho posedenia, ale i ležania pred televíziou. Zážitok zo sledovaného filmu však neovplyvňuje iba kvalita obrazu televízie. Jedným z dôležitých faktorov je aj správna pozorovacia vzdialenosť medzi televízorom a sedačkou. Mnohé štúdie ukázali, že najpríjemnejšie sa televízia pozerá zo vzdialenosti 2,5 násobku uhlopriečky. Zároveň platí, že čím je väčší obraz, tým väčšia by mala byť vzdialenosť. 

Sedačka pod oknom

Niekedy priestor nedovoľuje inak a sedačka musí byť položená pod oknom. Nevýhodou tohto riešenia je následné umiestnenie televízora, v ktorom sa môže odrážať svetlo z okna. Ak vám to neprekáža, resp. televízor nemáte, sedačka môže vyzerať veľmi dobre i v tejto pozícii. Myslite však na to, že zadná časť pohovky by mala byť relatívne nízka, aby nezakrývala okno. Nezabudnite nechať priestor medzi sedačkou a oknom, aby celkový dojem nepôsobil stiesnene a mali ste tiež pohodlný prístup. 

Rohová sedačka 

Kam s rohovou sedačkou? Že do rohu? Nemusí to byť pravidlo. Sedačka do tvaru L sa v interiérovom dizajne s obľubou umiestňuje do priestoru a využíva sa na optické oddelenie jednotlivých častí miestnosti. Máte spojenú kuchyňu s obývačkou? Vyskúšajte použiť ako deliaci prvok rohovú sedačku a výsledkom bude krásne otvorený vzdušný priestor.