Kožená sedačka: Áno, či nie?

Kožená sedačka je nadčasová klasika, ktorá nikdy nevyjde z módy. A práve vekom získava ešte viac na kráse. Sú však kožené sedačky vhodné pre každého? A oplatí sa do nich investovať? Poďme sa na to bližšie pozrieť v nasledujúcom článku.

Výhody koženej sedačky

Koža je už od nepamäti obľúbený materiál, a to najmä pre jej prirodzený vzhľad, nezameniteľnú štruktúrukvalitu. Kožené sedačky pôsobia elegantným dojmom, sú veľmi príjemné na dotyk a povedzme si úprimne - majú nenapodobiteľnú vôňu.

Zatiaľ čo mnohí zákazníci nedajú na kožené sedačky dopustiť, iní sa ich doslova stránia. Kým prvá skupina oceňuje najmä kvalitu materiálu a luxusný vzhľad, tá druhá sa obáva, že sedačka v zime chladí a v lete sa na ňu lepí pokožka. Vďaka moderným spôsobom spracovania toto tvrdenie už zďaleka nezakladá na pravde. Dnešné moderné sedačky sú pocitovo oveľa príjemnejšie, ako tomu bolo kedysi.

Dlhotrvácnosť je jednou z hlavných výhod koženej sedačky. Pri správnej starostlivosti vám bude slúžiť dlhé roky, preto sa vaša investícia, i keď vyššia, určite oplatí. Koža je pružný materiál, preto zostáva odolná i v tak namáhavých miestach, ako sú švy.

Ako vybrať kožu pre vašu sedačku

Na trhu je dostupná široká ponuka koží v rôznych úpravách a farbách. Medzi najkvalitnejšie kože sa radia anilínové s minimálnou povrchovou úpravou. Pre tento druh kože je typická prirodzená štruktúra aj s drobnými nedokonalosťami, čo jej ešte viac pridáva na kráse. Časom sa na koži vytvorí patina, ktorá sa však nepovažuje za chybu, práve naopak, dodá sedačke neopakovateľný vzhľad.

Semianilínové kožeupravené morením, pričom je zachovaná ich prirodzená štruktúra a vzhľad, no vďaka úprave sú odolnejšie. Anilínové a semianilínové kože nechladia ani sa nelepia.

Upravené kože sú jedny z najznámejších a sú charakteristické zjednoteným povrchom. Sú vysoko odolné a jednoduché na údržbu. Pri tomto type koží sa môže u niektorých dostaviť už spomínaný pocit lepenia sa na sedačku. I to sa dá jednoducho vyriešiť - pre vyšší komfort možno cez pohovku prehodiť deku alebo prikrývku. Kožené sedačky však majú výhodu, že pot z nich jednoducho utriete vlhkou handričkou. Látková sedačka pot vstrebe, čo si potom vyžaduje náročnejšie čistenie.

Sedacia súprava EASY v tvare U v ohnivo červenej farbe

Kožená sedačka BOSS

Nevýhody kožených sedačiek

Za nevýhodu koženej sedačky by sme mohli považovať jej cenu. Kožené sedačky sú podstatne drahšie ako tie látkové. To na druhej strane vykompenzuje dlhšia životnosť a vyššia kvalita.

Kožené sedačky a starostlivosť

Niektorí zákazníci si myslia, že o kožené sedačky sa netreba starať. Toto tvrdenie však nie je správne. Kožený gauč si totiž vyžaduje pravidelnú, i keď nenáročnú, starostlivosť a údržbu. Práve vďaka správnemu ošetrovaniu aj po rokoch vyzerá sedacia súprava ako nová. Raz za čas je potrebné zo sedačky odstrániť prach a pretrieť ju vlhkou handričkou. Rovnako odstránite aj škvrny, prípadne ďalšie nečistoty. Kožená sedačka nedrží toľko prachu ako látková a oveľa jednoduchšie z nej odstránite aj chlpy od vášho domáceho miláčika. Kožu je dôležité pravidelne impregnovať. Impregnáciu koženej sedačky môžete robiť raz za mesiac, minimálne raz za rok.

Ak preferujete teplejšie látkové materiály, potom kožená sedačka zrejme nebude pre vás to pravé. Avšak v prípade, že hľadáte odolný gauč, ktorý bude takmer nezničiteľný a hravo zvládne aj "bláznenie" vašich detí, potom sa rozhodne oplatí investovať do kvalitnej koženej sedačky.

Kožené sedačky Milenium

Vyberte si z našej bohatej ponuky kožených sedačiek tú pravú. Ak potrebujete poradiť, alebo pomôcť s výberom, neváhajte sa na nás obrátiť.