5 rád pri výbere novej sedačky

Sedačka je nepochybne jedným z najväčších a najdôležitejších kusov nábytku v každej domácnosti. Kúpa novej sedacej súpravy je investíciou jednak do dizajnu, ako i do nášho pohodlia. Preto je dôležité jej výber starostlivo zvážiť. Pripravili sme pre vás pár rád, ktoré vám pomôžu pri kúpe tej pravej sedačky.

Sedacia súprava neslúži len ako miesto, z ktorého sledujeme náš obľúbený seriál alebo film. V skutočnosti predstavuje oveľa viac. Možno ju považovať za skutočného člena našej domácnosti. Sedačka je tichým svedkom našich stretnutí s rodinou alebo priateľmi. Môže byť miestom, kde radi leňošíme, čítame knihu alebo "ťukáme" do mobilu či notebooku. Je priateľom, ktorého objímeme po náročnom dni. Pohovka veľakrát zastáva funkciu našej postele

Pri výbere sedačky máte na výber široké možnosti, z ktorých si možno nakombinovať vysnívaný celok. Veľkosť, praktickosť, dlhá životnosť, štýl a pohodlie sú veci, ktorým by sme mali venovať pozornosť pred investovaním do novej pohovky. 

1. Na veľkosti záleží 

Rozľahlé sedačky vyzerajú príťažlivo. Máte však dostatok priestoru na takýto masívny kus nábytku? Ak si kúpite sedaciu súpravu, ktorá je pre danú miestnosť príliš veľká, bude pôsobiť stiesnene a oveľa menšia, ako je v skutočnosti. 

Ak nemáte dostatok priestoru, stavte na menšiu sedačku s nízkymi podrúčkami alebo bez nich, čo opticky miestnosť zväčší. Vhodné sú i rohové sedačky, ktoré významne ušetria priestor. Rohové sedacie súpravy sa hodia aj pre viacčlenné rodiny, alebo ak vás radi navštevujú priatelia. 

Sedačky v tvare L sú rovnako dostupné vo viacerých veľkostiach. Vďaka predĺženému dizajnu v pravom uhle si môžete komfortne vyložiť nohy, čo určite ocení každý.

Ďalšou alternatívou pre menšie miestnosti, je rozkladacia sedacia súprava. Rozkladacia sedačka sa dá použiť ako posteľ alebo praktický odkladací priestor.

Ak máte to šťastie, že ste majiteľom veľkej obývačky, potom musíte zvážiť, koľko miesta bude sedačka zaberať. Myslite pritom aj na ďalší nábytok, ktorý v miestnosti budete mať, ako je konferenčný stolík, skrinky, kreslo, aby sa vám všetko pohodlne zmestilo. 

Zrátajte tiež, koľko ľudí bude na sedačke sedávať. Myslite tiež na rodinu a priateľov. Podľa toho zistíte, či potrebujete viacmiestnu sedačku alebo vám postačí dvojmiestna sedačka.

Vyskúšajte si pred kúpou sedačky nakresliť celú miestnosť na plánik, a to vrátane rozmiestnenia jednotlivých kusov nábytku. Jednoduchá, za to často používaná pomôcka, je obyčajný kartón. Rozložte ho na miesto, kde bude stáť vaša budúca sedačka tak, aby rozmery boli totožné s rozmermi pohovky. Rovnako postupujte aj pri mapovaní ostatného nábytku. Hrajte sa s rôznymi konfiguráciami v miestnosti a vyskúšajte všetky možnosti, kde by mohla byť pohovka umiestnená a aká veľkosť by bola najlepšia. Takto si viete dopredu vytvoriť predstavu o tom, ako bude sedačka zapadať do priestoru a či budete mať stále dostatok miesta. 

2. Účel sedačky je dôležitý

Chcete sedačku iba na sedenie alebo aj na spanie? Rozkladacia sedačka sa dá rýchlo a jednoducho premeniť na posteľ a je ideálna, ak máte malý priestor, alebo u vás prespávajú hostia. 

Z minulosti máme v sebe nakódované, že správna sedačka by mala byť rozkladacia. Veď, čo ak náhodou... Sami predajcovia sedačiek môžu potvrdiť, že toto je najčastejšia požiadavka zákazníkov na sedaciu súpravu. Väčšina ju však roztiahne pár krát za rok alebo vôbec. Ak skutočne nepotrebujete pohovku s rozťahovacím mechanizmom na príležitostné spanie, nenechajte si kvôli tomuto kritériu zúžiť možnosti výberu.

Ak máte deti, praktická stránka sedačky hrá pri jej výbere kľúčovú úlohu. Stavte na odolné poťahové materiály, ktoré sa ľahko umývajú alebo zvoľte rovno kožu. Nechcete sa predsa stať otrokom sedačky a prácne odstraňovať škvrny od temperiek, pera, fixiek alebo rozliateho džúsu. Vďaka odolným a ľahko umývateľným materiálom sa nemusíte obávať ani svetlých odtieňov vašej sedačky, ktoré sa skvele kombinujú s ďalšími doplnkami. Pokiaľ však máte doma "malého Picassa", alebo nechcete pravidelne pobehovať s handričkou, riešením sú tmavšie odtiene alebo poťahové materiály so vzorom, na ktorých nebude vidieť každá škvrna. Pamätajte, že sedačka má v prvom rade slúžiť vám a nie opačne.  

Pokiaľ je sedačka obľúbeným miestom aj pre domácich miláčikov, vyhnite sa poťahovým materiálom, ako sú vlna, satén alebo zamat. Rizikom je aj kožená sedačka, do ktorej si vaša mačka môže zaboriť pazúriky.

3. Tvar sedacej súpravy

Hneď po veľkosti je ďalším dôležitým kritériom tvar sedačky. Stále totiž zvažujeme, aký priestor má sedacia súprava zaberať. Preferujete sedačku do tvaru U, do tvaru L alebo rovný gauč so samostatnými kreslami? 

Rohová sedacia súprava (do tvaru L) sa väčšinou skladá z 2 až 5 sedov, pričom si môžete zvoliť pravé alebo ľavé prevedenie rohu. S týmto typom sedačky dokážete maximálne využiť danú plochu, alebo opticky predeliť otvorený priestor. 

4. Kvalitné materiály = dlhá životnosť sedačky

Kúpa sedačky je už tak nemalou investíciou, preto by ste za svoje peniaze mali dostať adekvátnu kvalitu. Dnes vám už bežne predajca alebo výrobca sedačiek poskytne záruku. To však nie je zárukou toho, ako dlho vám pohovka v skutočnosti vydrží. A povedzme si úprimne, kto má náladu a čas zaoberať sa reklamáciami a doťahovaním s obchodníkom.

Sedacie súpravy za podozrivo nízke ceny neveštia nič dobré. Často bývajú vyrobené z nekvalitných materiálov, ktoré sa časom rozpadnú, stanú nestabilné alebo vysedia. Informujte sa na výplň v sedacích súpravách a jej gramáž. Nekvalitná pena je najčastejšou príčinou deformácie a presedenia sedačky. Všímajte si kvalitu poťahového materiálu, pevnosť v švíkoch a stálosť farby.

Ak chcete mať istotu, že vám bude sedačka dlho slúžiť, kupujte od overených výrobcov. Pýtajte sa na referencie, skúsenosti a servis. Kvalita by mala byť jedným z hlavných kritérií, ak chcete, aby vám sedačka slúžila dlho. 

5. Lepšie raz "vyskúšať", ako stokrát počuť

Čo sa týka veľkosti a tvaru sedačky, mali by ste mať jasno ešte pred návštevou predajne. Vy najlepšie poznáte priestor, v ktorom bude stáť vaša budúca sedačka a viete, čo si môžete dovoliť

Aký poťahový materiál? Aká farba? Aký štýl? Tvrdá alebo mäkká sedačka? Odpovede na tieto otázky už nájdete priamo v predajni. Záleží totiž od osobného vkusu a preferencií. Sedačku by ste si mali pre kúpou vyskúšať, aby ste mali istotu, že vám "sadne". To, že niekomu vyhovuje mäkký gauč ešte neznamená, že musí vyhovovať aj vám. Nebojte sa posedieť si v sedačke tak dlho, ako potrebujete a vyložte si aj nohy. Vyskúšajte sa natiahnuť rovnako, ako doma pri sledovaní televízie. Pochytajte si tiež poťahy, aby ste zistili, aký materiál vám najviac vyhovuje. 

Výber sedačky je občas ako láska na prvý pohľad. A my veríme, že aj vďaka našim radám, nájdete tú pravú